Припрема за интервју | Центар за развој каријере
Универзитетски центар за развој каријере

Припрема за интервју

Савети за припрему за интервју

Направи списак могућих питања са одговорима. Усредсреди се на она за која не би желела/желео да те питају и спреми добре одговоре. Погледај примере питања и могуће одговоре на нашем сајту, које ће ти сигурно помоћи да се добро припремиш и покажеш шта знаш.

Уговори саветодавни састанак са саветником за каријеру, а посебно ако ти је ово први интервју. Овим ћеш увидети ставке које можда ниси размотрила/размотрио као битне за интервју а добићеш и повратне информације којима ћеш ојачати свој наступ.

На дан интевјуа

Изглед и лична хигијена су врло важни фактори. Овде се не мисли на филмски изглед, већ на чист, уредан и свеж изглед, без претаране шминке, јаких парфема и са пристојном одећом (заборави на фармерке, дубоки деколте, шортс, високе потпетице, необријано лице и сл.).

Запамти , ако су те позвали на интервју, већ имаш 100 % шансе за добијеш тај посао! Зато прати свој циљ: УСПЕХ! Дођи 10–15 минута пре заказаног времена. Ако они касне, не показуј незадовољство.

Купи време и питај слободно да ти се појасни или понови питање ( или делови питања ) пре него што им пружиш одговор. Ако ти треба мало времена, замоли и за додатне секунде да размислиш. Уколико осетиш да је твој одговор био ван очекиваног или да ниси довољно изложила/изложио чињенице, питај чланове комисије „ Да ли је то одговор који сте тражили?“ или „ Желите ли да још боље појасним“?

Говор тела је гест који много открива. Да ли се чврсто рукујеш? Да ли гледаш право у очи саговорника? Да ли се осмехујеш приликом комуникације (у одговарајућим моментима, наравно)?

Твоја питања на крају интервју су једнако важна као и она која се теби постављају. Подразумева се да знаш све о компанији па нека твоја питања буду прогресивна, нпр. службена путовања у иностранство, могућност напредовања, могућност даљег усавршавања (академског и пословног) и сл. Никада не питај за плату!

Очекивана плата је често шкакљиво питање! Било би добро да у глави имаш већ одређену суму коју би волела/волео да зарађујеш. Ако те питају колику надокнаду очекујеш, а видиш да негодују са сумом, не паничи! Увек можеш да то образложиш тиме што ћеш им рећи да је то просечна плата дипломаца са истом квалификацијом али да си флексибилна/флексибилан по том питању.

Након интервјуа

Запамти да, ако не прођеш интервју, не значи да ти ниси одговарала/одговарао тој позицији већ да је други кандидат имао више искуства и већу спосбност да оствари бољи утисак да је он особа за тај посао.

Ако ниси успела/успео да прођеш интервју, позови компанију (или пошаљи и-мејл) и замоли за повратне информације зашто их ниси уверила/уверио да си добар избор за ту позицију. Тако ћеш сазнати шта је разлог, а и која су то поља на којима мораш да порадиш како би унапредила/унапредио твоје квалификације.

За више информација у вези са саветима за интервју погледај домаће и иностране веб странице: