Универзитетски центар за развој каријере

Одржан сајам високошколског образовања

Сајам образовања

Сајам високошколског образовања одржан је први пут у Косовској Митровици у организацији Центра за развој каријере Универзитета у Приштини. Сајам је трајао од 17. до 18. маја, у терминима од 12 до 18 часова, у сали Дома културе „Драгица Жарковић“. Посетиоци Сајма имали су прилику да се упознају са образовном понудом и да се одлуче за даље образовање.

Балансирана образовна понуда

На сајму је  учествовало десет факултета Универзитета у Приштини: Економски факултет, Медицински факултет, Пољопривредни факултет, Правни факултет, Природно математички факултет, Учитељски факултет, Факултет за спорт и физичко фаспитање, Факултет техничких наука, Факултет уметности и Филозофски факултет. Осим високошколских институција излагали  су и Канцеларија за мобилност студената Универзитета у Приштини, Универзитетска библиотека, Центар за развој каријере и Студентски центар Приштина – Косовска Митровица. Отворени  штандови  факултета били су погодни за директне  разговоре са професорима и садашњим студентима. На сајму је била присутна балансирана образовна понуда: од психологије до електротехнике, од рачунара до медицине, од економије до глуме. Када се саберу сви утисци, посетиоци су са сајма отишли задовољни и пуни лепих утисака. Ове године смо део својих снага усмерили и на анкетирање посетилаца, како бисмо сазнали које су њихове жеље и сугестије. Ево неких коментара посетилаца: „Све сам нашао“,  „Били су сви“, „Видела сам све што ме интересује“, „Све је било савршено“...

Отварање

Отварању је присуствовало , по евиденцији Центра за развој каријере више стотина посетилаца. Сајам је свечано отворио  ректор Универзитета у Приштини проф. др Здравко Витошевић, директор Студентског центра Јово Поповић и начелник школске управе Министарства просвете у Косовској Митровици Предраг Стојчетовић.

Медијска заинтересованост

Центар за развој каријере је  изузетно поносан на медијску пропраћеност и истиче да су медији били заинтересовани  за ову изузетну манифестацију. 1. сајам високошколског образовања су пропратиле бројне телевизијске станице  -  Мост,  Кис, Херц, Мир и радио станице –Контакт плус радио, Кис радио, Радио Косовска Митровица, Радио Ким. Такође на Сајму су били присутни и новински медији: Јединство, Привредни преглед, Танјуг. 1. сајам високошколског образовања био је заступљен и на многим интернет сајтовима: www.pr.ac.rs , www.razvojkarijere.pr.ac.rs , www.radiokim.net www.radiokontaktplus.rs , www.pregled.rs .

Велику захвалност такође дугујемо Министарству просвете и науке, односно школској управи за Косовску Митровицу, Студентском центру Приштина – Косовска Митровица и Културном центру „Драгица Жарковић“.

Посета

Организатор сајма образовања је задовољан одзивом. С обзиром да се први пут организује на овим просторима треба имати у виду  недовољно развијену свест за овакав вид организације и представљања.  Највећа посећеност била је првог дана сајма, када су многе школе организовано дошли на сајам, док су другог дана сајма били и родитељи. Можемо да кажемо да је другог  дана сајма било родитеља који су долазили.  Процентуално, организованих посета је било 65%, а индивидуалних 35%.

Закључак

Сајам образовања Универзитета у Приштини је  на најбољи начин послао поруку стручној, медијској и општој јавности о организованости и функционисању Универзитета, као и о акредитованим студијским програмима. Поред одличног представљања у оквиру високошколског образовања, посетиоци су били задовољни завидним представљањем неформалног образовања.

Покровитељ 1. сајма високошколског образовања

Универзитет у Приштини

Галерија